Az alábbiakban összegyűjtöttük Nektek azt a 10+1 képességet és készséget, melyeket a kisgyerekek sütés közben elsajátíthatnak, illetve fejleszthetnek. 

  1. Érzékelés: a sütés során a gyerekek különféle összetevőkkel kerülnek kapcsolatba. A különböző állagú, textúrájú, színű, illatú, ízű anyagok érzékelése fejleszti az idegrendszert, ami pedig minden más készség fejlődéséhez szükséges.
  2. Finommotorika: a kéz és az ujjak apró, koordinált mozgásának ügyesedéséhez több konyhai tevékenység is hozzájárul: pl. a szalvéta hajtogatás, tésztagyúrás, sodrás, szaggatás, répa hámozás, csipkedés, kevergetés, öntögetés. Ez azért is fontos, mert ebből a készségből lesz aztán helyes ceruzatartás, rajzolás, majd írás az iskolában.
  3. Koncentráció és türelem: a sok-sok aprólékos feladat a konyhában növeli a figyelem és koncentráció készséget. Továbbá ahhoz, hogy a kívánt végeredményt elérjék, az egyes receptlépéseket végig kell csinálni, ami nagy türelemmel jár.
  4. Számok világa és fizika alapjai: a sütés  közben elengedhetetlen a méricskélés. Egy kanál liszt, fél kg túró, egy liter tej…nemcsak a számokat és mértékegységeket tanulják meg, hanem azt is, hogy másképp mérjük a szilárd- és másképp a folyékony dolgokat.
  5. Önállóság és önbizalom: a sütés fokozatos elsajátításával a gyerekek elindulnak az önállósághoz vezető úton. Ha sikerül elkészíteni saját ételeiket, megnő önbizalmuk, és sikerélmény tölti el őket. Az a büszke és ragyogó arc, amint ilyenkor láthatunk rajtuk, örökre emlékezetben marad.
  6. Kreativitás: a sütés nagyszerű módja az önkifejezésnek. A sütemények díszítése során a gyerekek használhatják a képzeletüket és a fantáziájukat.
  7. Rend és tisztaság fontossága: a sütés arra is tökéletes alkalom, hogy a gyerekek megtanulják, hol van a helye az edényeknek, kanalaknak és egyéb eszközöknek. Továbbá felhívhatjuk figyelmüket a higiénia fontosságára; így a sütés előtti és közbeni gyakori kézmosásra, a gyümölcsök, zöldségek alapos átmosására.
  8. Környezettudatos gondolkodás: a gyerekek környezettudatos gondolkodásának és viselkedésének megalapozására ugyancsak szuper lehetőség van a konyhában. Hiszen itt tanulhatják meg, melyik szemét hova kerüljön, mi az a komposzt es miért fontos.
  9. Egészséges életmód felőli érdeklődés: Ezekben az időkben, amikor a kész ételek egyre nagyobb helyet foglalnak el a szupermarketek polcain, különösen fontos, hogy a gyerekek megismerjék az ételek természetes összetevőit; mely hozzávaló gazdag vitaminokban, melyeket használjuk mértékkel.
  10. Csapatmunka: A közös családi sütés pozitívvá, bensőségesebbé teheti a szülő és a gyerek közti kapcsolatot, továbbá a gyerekek megtanulják, hogyan működjenek együtt másokkal csapatként – akár a szülővel, akár a testvérekkel. Mindez nagy előnyükre szolgálhat a jövőben – iskolában és munkahelyen egyaránt.

+1. Óvatosság: A sütés jó szórakozás, de mindig tartsuk szem előtt, hogy a konyhában is fő a biztonság. Mutassunk rá a lehetséges veszélyforrásokra, illetve a balesetveszélyes helyzetek megelőzésének módjára, így például a sütőkesztyű fontosságára a sütő használatakor.

Mindezeket figyelembe véve nem kérdés, hogy miként válhat a gyerekek előnyére a kuktáskodás. Rengeteg új készséget és tudást sajátíthatnak el a konyhában, mindezt játékos formában, miközben még szórakoznak is. Ha engedjük őket segédkezni, egyszerre neveljük őket önállóságra, egészség- és környezettudatosságra, és fejlesztjük különféle kompetenciáikat, melyek mind az iskolában, mind az életben hasznukra válnak.

Máris belekezdenétek? Rendeljétek meg Lukas & Lea a konyhában című szakácskönyvünket. Szuper ajándék szülinapra, névnapra, Mikulásra, Karácsonyra, vagy csak úgy.