Bűntudat,ha kell, ha nem, de minek?

Egyre többször jön szembe vele a “bűntudat” érzése a kismamás/anyukás csoportokban, olvastam már kismamáktól, egy és több gyermekes anyukáktól is, hogy bűntudatuk van.

Pedig ezek a “legszebb évek” – bár én ezt nem veszem be!

Szarul vannak, mert a munkájukban sikeresek, elismertek voltak, most meg “csak” anyák és nem érzik magukat hasznosnak…
Szarul vannak, mert úgy érzik kiégtek…
Szarul vannak, mert fáradtak, pedig “csak” otthon vannak egy, két, sok gyerekkel…
Szarul vannak, mert már nem néznek ki olyan jól, mint régen…
Szarul vannak, mert egész nap pakolnak, estére holt fáradtak, mégis úgy néz ki a lakás, mint ahová becsapódott egy atombomba…
Szarul vannak, mert egyszerűen nincs energiájuk arra, hogy az egész napos ügyelet után még szex istennőként pajzánkodjanak kedvesükkel…
Szarul vannak, mert nem tudják, hogyan fogják megoldani a munkába visszatérést, amikor majd intézményesek lesznek a gyerekek.
Szarul vannak, mert sokszor a fenébe kívánják az egészet és inkább visszatérnének a “gondtalan”, régi életükbe és emiatt bűntudatuk van!

Bűntudatuk van és bűntudatunk van!

Jöhetnek, az ősanyák, akik azt mondják, “jajj, hát, hogy mondhat ilyet valaki” – DE! aki azt mondja, hogy az anyasága alatt egyszer sem gondolt a régi életére, aki azt mondja, hogy az anyasága alatt egyszer sem sírta álomba magát, az biztos, hogy hazudik (ha még nem történt ilyen? – Hidd el, majd fog)

Mit tehetünk? – adok néhány tanácsot, hogy nekem mi vált be! – Mert, ha hiszed, ha nem, nagyon sokszor a hátam közepére sem kívánom az éjszakai kelést, a hisztiket! És szoktam sírni, be szoktam csapni a konyhaszekrény ajtaját, mert egy NŐ vagyok, egy Anya, aki igen is lehet hisztis, lehet fáradt, lehet ingerült, lehet szomorú, és akár a hócipője is tele lehet az egésszel!

Mit tehetünk a fenti érzések ellen?

  • Járjunk közösségbe, ahol a gyerekek eljátszanak, ameddig Te beszélgethetsz felnőtt emberekkel, anyukákkal, akik hasonló gondokkal küzdenek nap, mint nap!
  • Próbáljuk akkor elvégezni a házimunkát, amikor a gyerekek ébren vannak, akár őket is bevonva, hogy az alvásidő megmaradjon olyan dolgokra, ami feltölt!
  • Keresni egy bébiszittert – minden rokonunk 250 km-vel arrébb van – ha nincs pénz rá – egy barátnőt, egy másik gyerekes családot, egy anyukát a baba-klubból, akivel kölcsönösen vigyázhattok egymás gyerekeire ameddig a másik egy kicsit kikapcsol – hejj egy piaci rés…
  • Minőségi időt tölteni a szerelmünkkel – ehhez jó az előző pontban írt barátnő, bébiszitter – nem feltétlen “csak” a szex lehet minőségi idő – bár az egy elég jó minőségi idő – akár egy mozi, egy vacsora, egy csendes séta, egy süti, egy film, egy kis kuckózás, adóbevallás írás – mindegy mi, csak valami felnőttes legyen és töltsön fel!
  • Szedd elő a régi hobbid, találj ki valami újat – én épp kenyeret sütök…
  • A munka terén pedig, próbálj meg kitalálni valamit, amivel saját vállalkozást indíthatsz, hidd el, olyan egyszerű emberek, mint a faék megélnek, mert mertek vállalkozni, mert volt egy ötletük és tovább vitték.
  • Tanulj valamit, indul sok sok ingyenes tanfolyam, pár hónapos okj-k… – jó lehet még egy kicsit kevesebbet alszol majd, de a cél szentesíti az eszközt!
  • És bátran legyél szarul, engedd ezt meg magadnak, de komolyan, nem kell mindig tökéletesnek lenni, lehetsz hisztis, feszült, mérges, szomorú. Engedd meg magadnak! A nap 24 órájában kiszolgálod a gyereket/gyerekeket, elvégzed egy hadsereg feladatát, eldobtad a régi életed!

Ami pedig a legfontosabb, hogy ENGEDD EL! Ne legyen bűntudatod, mert minek? Jobb lesz, ha marcangolod magad?

Bőgd ki magad, mosakodj meg, igazítsd meg a koronád, igyál egy kávét, és csapasd tovább!