„Itt van az tél, itt van újra”, a maga szépségével, a zimankós reggelekkel, a sütikkel, a fenyőillattal és sajnos a hűvös, változó bizonytalan idővel, a korai sötétedéssel és a náthával, köhögéssel, orrsziporszival.

Ameddig nem volt gyermekem, addig fel sem tűnt igazából, szerencsére nem vagyok egy beteges típus, így, ha minden jól ment egy őszi és egy téli megfázással kihúztam a szezont.

De, mióta gyermekem van, rájöttem, hogy sokkal jobban, sokkal több mindenre kell figyelni. Mert, ha beteg lesz, indul a káosz. Bedugul az orra, majd jön az orrsziporszi meg az orrspré, amitől még jobban üvölt, és persze attól ugyanúgy bedugul az orra, ebben a pillanatban ez a legrosszabb körforgás az életünkben.

Így én is tudatosabban kezdtem figyelni, kap C és D vitamint meg sok gyümölcsöt, zöldséget, meg szerintem sokszor úgy beöltöztetem ahogy nem is kellene.

A megelőzés miatt kerestem meg Illatosanyut, aki felvilágosított az illóolajok jótékony hatásáról – persze addig megvan, hogy pl. az eukaliptusztól kidugul az orrom, vagy milyen jó a narancs és fahéj, mert az olyan karácsony, de ebben a cikkben a többi jótékony hatásról olvashattok 😊


Egy illattól, hogyan lehetünk jobban?

Már önmagában egy kellemes illat jóhatással lehet az idegrendszerre, lelkivilágunkra. De az illóolajok apró illékony vegyületei bejutva szervezetünkbe farmakológiai hatást is kiváltanak ott.

Hogyan segít az illóolaj az immunerősítésben?

Az immunrendszer szervezetünk védekezésben résztvevő sejtjeinek, szöveteinek, szerveinek együttese.

Alapvetően két típusát, a veleszületett, és a szerzett immunitást különböztetjük meg egymástól.

A veleszületett immunitásban vesznek részt többek között a bőr, a légzőszervek, és az emésztőrendszer. Ezen szervrendszerek nem specifikus gátat szabnak a kórokozók szervezetbe kerülésének.

Ezért az immunrendszer erősítése gyakorlatilag ezen szervek egészséges működésének támogatása.

Rendszeres kézmosás, tisztálkodás

Egészséges táplálkozás

Rendszeres testmozgás

Megfelelő mennyiségű pihenés

Stressz helyzetek kezelése

Tehát már azzal sokat tehetsz saját és gyermeked immunrendszerének megfelelő működéséért, ha betartjátok az alapvető higiénés előírásokat, egészségesen táplálkoztok, szükség esetén táplálékkiegészítőket alkalmaztok, sportoltok, pihentek, és illatoljátok a számotokra kedves, nyugtató illóolajokat. 

Melyik olajok segítenek az őszi nyavaják – nátha, köhögés, szörcsögés – elkerülésében? 

Tipikus olajok megfázásra: teafa, eukaliptuszok, citrom, bergamot, fenyőfélék, mentafélék

Ezen felül szuper lehet minden, melegítő hatású illat, mint például a gyömbér, szegfűszeg, tömjén illóolaja. És a szuper gyógynövények illói, mint a kakukkfű, rozmaring, oregánó.

Milyen formában használjuk? Miért nem jó, ha a hagyományos – mécsest alá és párolog- formában használjuk?

Lehet megfelelő hígításban helyileg, bőrre kenve alkalmazni, tenyérből, vagy valamilyen személyes inhalátorból inhalálni, és természetesen lehet a levegőből belélegezni.

A teamécseses párologtatók azért nem a legjobb választás, mert mint a nevükben is benne van, az illóolajok hatóanyagai illékony molekulák, azaz már szobahőmérsékleten elpárolognak, minél magasabb hőmérsékletnek vannak kitéve, annál gyorsabban elillannak.

Van különbség a horror árú és a pár ezres “piacos” diffúzor között?

A minőséget meg kell fizetni. A “gagyi” diffúzornak valószínűleg az anyaghasználata sem a legmegfelelőbb, az illóolaj megkezdheti a műanyagot, hamar tönkremegy. Tapasztalatom szerint tízezer forint környékén már lehet megbízható készülékeket vásárolni, amik nem csak megbízhatók, de esztétikusak is.

Honnan szerezzük be?

Egy jó minőségű illóolaj drága is. A borhoz tudom hasonlítani. Gondolom mindenki tudja, hogy mi a különbség a tablettás, és a minőségi, termelői bor között. Pont ez a különbség a pár százas és a több ezres illóolajok között is.

Nem mindegy, hogy az üvegcsében található illóolaj alapjául szolgáló növényt hol, milyen körülmények között termesztették, mikor, milyen körülmények között dolgozták fel, és milyen módszerekkel ellenőrizték a kész illóolajat.

A kívánt hatást csak egy kiváló minőségű és tisztaságú terméktől várható. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor illóolajat választ az ember.

Milyen idős kortól használjuk?

Már pár hónapos kortól lehet bizonyos illóolajokat alkalmazni, pl teafa, levendula, római kamilla, de vannak olyan illatok, amelyek hároméves kora alatt nem ajánlottak, pl. oregánó, szegfűszeg, Eucalyptus Globulus, borsmenta.

Az őszi, téli nyavajákon kívül más betegségek feldolgozásában is segíthetnek az olajok?

Abszolút, az illóolajok hatásosak lehetnek számos probléma kezelésében mind felnőtteknél, mind gyermekeknél. Az illóolajok alkalmazásának lehetősége roppant szerteágazó, érdemes egyes esetekben szakértő véleményét kérni.

Mit ajánlanál? Mi legyen otthon mindenképp?

Ami tetszik. Mondhatnám, hogy a levendula egy alap illóolaj, de tudom, sokak nem szeretik az illatát, így nyugtató hatása nem feltétlenül érvényesül.

A már említett levendula mellett hasznos lehet a házipatikában a teafa, citrom illóolaja, de természetesen a család általános igényeinek megfelelően változhat a preferált illóolajok tárháza.

Így utána olvasva, tudtad, hogy már az ősi kultúrákban is alkalmazták az illóolajokat?
Erről is találtam egy remek cikket:

https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/termeszetes-gyogymodok/aromaterapia-a-gyogyito-illoolajok-ereje/kxk8vq3

És kövessétek illatosanya facebook oldalát – https://www.facebook.com/illatosanya/ -, hiszen rendszeresen tart előadásokat a témával kapcsolatban.

https://www.hoffereliza.hu/post/7-ill%C3%B3olaj-a-nyugodt-k%C3%B6z%C3%A9rzet%C3%A9rt?fbclid=IwAR1vxS4GaszxJpqG2KPxfuiuW5YtNdvanWoHDT4HflaKjIpdg98lp57EXTw