A várandósság ideje alatt és azt követően is számos módszer áll már a kismamák rendelkezésére, amivel jót tehetnek önmaguknak és a babájuknak.

Ide tartoznak az illóolajok, a kristályok energiája és a masszírozás. Ezek olyan ősi módszerek, melyet a fejlett ókori népek is már használtak a különféle panaszok kezelésére.

Az Alternatív Segítők Keresője weboldalnál https://gyogyaszkereso.hu missziónak tekintik, hogy ezeket a regenerációs, állapotjavító módszereket megismertessék az emberekkel, a szülőkkel, a családokkal.

Ilyen alternatív segítő módszer az ayurvédikus babamasszázs is.

Az ayurvédikus babamasszázs elsajátítási lehetőségei

Ezt a speciális masszázstechnikát nem egyszerű szakkönyvekből elsajátítani, hiszen a speciális fogásokat szükséges megmutatni ahhoz, hogy mind a mama, mind a baba jól érezze magát a masszírozás során. A JÓL-léten kívül egyéb jótékony hatásai is vannak.

Egy jó ayurvédikus babamasszázs oktató nemcsak az elméletet, hanem az ayurvéda gyakorlatát is elmondja. Az ayurvéda szerint ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen testtípusú (ún. dosha) babát milyen olajjal és hogyan masszírozunk.

Szó szerinti fordításban az ayurvéda azt jelenti, hogy a Élet Tudománya. Indiában ősi gyógyító családoknál apáról fiúra szállt ez a tudás. Kivételes esetben Mesterről Tanítványra, Oktatóról tanulóra. Jelenleg az ayurvédikus iskolák minősülnek a leginkább gyakorlatias képzésnek. Az ayurvéda szó szerint a bölcsőtől a sírig képes segíteni az embereknek.

Az ayurvéda részét képezi a babamasszázs is.

Miben segít az ayurvédikus babamasszázs?

A masszázs boldoggá teszi a babát. Vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeresen masszírozott csecsemők ritkábban sírnak, mint a kortásaik. Nyitottabbak és barátságosabbak lesznek.

  • A rendszeres masszírozás kedvezően hat a gyermek mozgásszervi fejlődésére is.
  • Segíti a gyermeket a félelmek leküzdésében.
  • Segít a koraszülött gyerekeknek a minél gyorsabb méhen kívüli fejlődésben.
  • Kedvezően befolyásolja a szülő-gyermek kapcsolatot.
  • Fejleszti a gyermek kapcsolatteremtő képességeit.
  • Erősíti a baba immunrendszerét.
  • Enyhíti az allergia és a neurodermatitisz tüneteit.
  • Erősíti a bőrt és a szöveteket.
  • Csökkenti a felfújódást és enyhíti a hasfájást.
  • Erősíti az izomzatot és javítja a mozgáskoordinációt.

Az ayurvédában a babákat születésüktől fogva naponta masszírozzák. Ezáltal a csecsemők kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Ayurvédikus babamasszázs és az olajok

Az ayurvédikus babamasszázst hidegen sajtolt növényi olajokkal végzik. Kerülni kell a melegen sajtolt, a paraffinos és a vazelines olajok használatát.

A kereskedelemben kapható babaolajok sajnos tartalmaznak a fenti nemkívánatos összetevőkből, ezért kerülendők.  Olvassuk el az összetevőket, mielőtt megvásárolnánk!

A bázis olajokhoz tartozhat például a hidegen sajtolt búzacsíraolaj, az édesmandulaolaj és a szezámolaj.

A babamasszázsnál az illóolajok és a gyógynövények használatának szabályai is speciálisak és szigorúbbak, mint a felnőtt masszírozásnál. Ezeknek biztonságos otthoni használatát tanfolyam keretében lehet megtanulni az édesanyáknak.

Indiában ghí-val, azaz tisztított vajjal is előszeretettel masszíroznak, melynek élettani hatása egészen rendkívüli.

A babák alkata szerinti masszázs

Az ayurvéda szerint 3 fő dósha, azaz testtípus jellemző egy emberre, illetve ezek meghatározott arányú „keveréke”. Így állnak elő a testtípusok szerinti masszázs fogások és masszázs olajok. Ez alól a babák sem kivételek.

A 3 testtípus a kapha, a vata és a pitta típusok. Egy jó ayurvédikus babamasszőr ennek meghatározásában is tud segíteni. Más jellemzői vannak egy kapha babának, mint egy pitta típusúnak. Ennek meghatározása sokat segíthet a babának és az édesanyának egyaránt, hiszen más és más masszírozási stílus és olajok illenek a különböző testalkatokhoz.

Miért jó az ayurvédikus babamasszázs tanfolyam?

Egy jó ayurvédikus babamasszőr oktató segít a szülőknek megmutatni a babájukhoz illő masszírozási módot. A babának és a mamának is az a legjobb, ha az anya végzi a masszázst. Szükséges azonban, hogy egy képzett terapeuta megmutassa a masszázs fogásokat, és elmagyarázza az ayurvéda szabályait.

Ki lehet ebben a győri kismamák partnere?

Döme Kata okleveles ayurvédikus babamasszázs oktató szívesen tart ilyen jellegű oktatásokat kismamák számára segítve ezzel a babák egészséges fejlődését, a szülő-gyermek kötődés mélyebb kialakítását.

Ha szeretnél tőle kérdezni, vagy szeretnél ayurvédikus babamasszázs oktatást, akkor itt érhető el: https://gyogyaszkereso.hu/gyogyasz/dome-kata/