Babával a nagyvilágban, ismerjük meg Norvégiát!
Rengeteg alkalommal hallhatjuk azt családoktól, hogy máshol, külföldön biztos könnyebb. A Győribaba új rovatában szeretnénk bemutatni nektek, hogy egyes országokban, Magyarországon kívül, hogyan is működik a családalapítás és miben másabb a babavárás, a szülés, mint itthon 😊

„Első utunk Norvégiába vezetett”, ahol Dóra mesélt nekünk kicsit, milyen is az élet náluk 😊
Dóra a férjével és a 2 éves kisfiával él Bergenben Norvégiában
Hogyan kerültél oda és mikor? Van segítséged? (nagyszülők stb?)

– A férjem már 6 éve él Norvégiában, kezdetben Osloban.
Egy városban nőtünk fel Magyarországon és így ismertük meg egymást. Látásból és facebookon is ismerősök voltunk. Elkezdtünk beszélgetni és ismerkedni (én akkor Budapesten éltem, a párom Osloban). Igazából hozzá költöztem ki, mert úgy gondoltuk, jobb döntés, ha én költözöm Norvégiába, mint a párom Budapestre. 2017 januárjában költöztem Osloba, fél év ismerkedés után.
😊 Márciusban Bergenben vettünk lakást, azért élünk most itt.
A családom otthon van Magyarországon, így barátok segítenek itt nekünk.

Jártok Magyarországra? Milyen időközönként?

 • Tavaly két havonta jártunk haza, idén a vírus miatt még egyszer sem.

Ha dolgoztál hogyan fogadták a munkaadóid a várandósságod hírét?

 • Veszélyeztetett terhes voltam, így a 3. hónaptól nem dolgoztam. Van itt egyfajta támogatás (savngerskapspenger), ha olyan a munkakör, ami veszélyezteti a terhességet (fizikai munka, kémiai anyagok használata stb. vagy veszélyeztet terhes vagy) a fizetésed 100% megkapod a szülésre kiírt dátum előtti 3. hétig. Utána anyasági jár.

Akkor már ott született a kisfiatok?

 • Igen, Osloban.

Milyen a kismama gondozás? Szűrővizsgálatok, kötelező ultrahang van e?

 • Terhesgondozásra lehet járni a családorvoshoz vagy védőnőhöz, ez választható és ingyenes.
 • Egy ultrahang van, ami kötelező a 19. héten, természetesen, ha indokolt, több is van.

Ha csak a 19. héten van ultrahang, akkor gondolom a Down szűrést nem is csináltathatjátok meg a 12. héten? – Mert itthon ugye azt szűrik, vagy el tudsz menni kombi tesztre.

 • Itt nem engedélyezett a Down szűrés mert ez nem adhat okot az abortuszra.  Egyéb rendellenességeket a 19. heten szűrnek, merik a csontokat stb. de csak uh-n keresztül. 

Szülés: Kórházban vagy otthon? Apás szülés vagy egyedül?

 • Kórházban szültem apával. 😊

Van e lehetőség pl. labdán, kádban vajúdni ilyesmi? Szülésznő vagy fogadott orvos vagy dúla segít e?

 • Kórháza válogatja, de a legtöbb kórházban mindenre van lehetőség, illetve nagyon barátságosak. Az ember érzi, hogy érte vannak, segítőkészek és vajúdás alatt sok az ellenőrzés. Nem hagyják magára az anyukákat. Bármilyen kérdés van, mindenben segítenek. Nekem nagyon jó élményem van a kórházról, a szülési folyamatról. Bátorítják az embert és együttérzőek, nagyon támogatóak. Azt éreztem, akármi lehetséges, ha nekem úgy könnyebb lesz. Közintézményben szültem, így az a szülésznő és dúla volt velem, aki éppen ügyelt. Orvost csak akkor hívnak, ha komplikáció akad. Abban a szobában szültem, ahol vajúdtam egy ágyon.

Mennyi ideig kell a kórházban maradni? A szoptatást támogatják e? Van e aki segít benne?

 • Mi 3 éjszakát voltunk bent, úgy tudom ez a bevett szokás egyébként is. A szoptatással kapcsolatosan nagyon támogatóak, de rád bízzák, hogy akarod-e.
 • Itt teljesen normális úgy dönteni, hogy az ember nem akar szoptatni.

Tudni kell Norvégiáról, hogy az egyén tisztelete az egyik legfontosabb dolog. Semmit sem erőltetnek az emberre csak azért, mert ez a társadalmi elvárás. Külön szobát kaptunk két ággyal és külön fürdőszobával, apával és babával együtt (apa is bent aludt 3 éjszakát). Volt egy csengő a szobában és annyiszor nyomhattam, ahányszor kellett a segítség. Nyilván minden szoptatáskor csengettem, hogy a mellemre rakják a babát, mert ez nagyon nehezen ment nekünk. De jöttek minden alkalommal.

Teszem hozzá meg egyszer, ez állami kórház volt, ingyenes volt minden. Önkiszolgáló büfé van a kórházban a szülészeti osztályon, ahol volt meleg és hideg étel. Az ember azt evet, amit akart és annyiszor, ahányszor akart. Az ennivalóért kellett fizetni, de csak az apukának, az anyukának ingyenes volt.  

A szoba, amit kaptunk felszerelt volt, nekem hálóinggel, törölközővel, tusfürdővel, betéttel és eldobható bugyival. A babának ruhával, pelenkával, popsitörlővel és egy külön helységben tápszerrel, ha kellett. Folyamatosan töltötték újra a dolgokat. Hihetetlenül jó élmény volt.

Hogy telt az első néhány hét a babával?

 • Nehezen 😀 Az első két hétben alanyi jogon jár az apának szabadság, amit otthon tölthet az anyukával és a babával. Utána nekünk a nagyszülők jöttek segíteni.

Mennyi ideig lehet otthon maradni a picivel? – ugye itthon 3 év

 • Ez elég bonyolult, de megpróbálom összefoglalni. 😊

Lehet választani, hogy a fizetésed 80%, illetve a 100%-ot kéred az anyaság alatt. (ezt a kereset benyújtása előtti fizetésből számolják, ha órabéres valaki, tehát nem keres minden hónapban ugyanannyit, akkor átlagolják az elmúlt pár hónap fizetéseit).

80% esetén 59 hét jár.

Ebből apának 19 hete van, amit csak ő vehet ki, így az anyának 40 hét jut, amibe bele tartozik a szülésre kiírt dátum előtti 3 hét, amikor már megkezdődik az anyasági.

100% esetén 49 hét jár

Ebből apának 15 hete van, amit csak ő vehet ki, tehát anyának 34 hét jut, amibe szintén beletartozik a fentebb említett 3 hét.

Az apának ugyancsak van apasági, amit csakis az apa tölthet ki, vagyis nem átruházható az anyára. Ez most jelenleg 15, illetve 19 hét, viszont ezt az apuka kiveheti a gyerek 3 éves koráig akármikor, akár elosztva is, nem muszáj az anyuka után folytatólagosan kivenni. (Az apa is a fizetése 80, illetve 100%-át kapja, ha az anya 80%-ot választott, akkor az apa is azt kapja, viszont, ha az anya 100%-ot választ, akkor az apa is azt kapja).

 • Így lesz a gyerek kb. 1 éves, mire mindenkinek vissza kell menni dolgozni és onnantól kezdődik a bölcsőde. Itt a bölcsi és az ovi egy intézményben van, vagyis 1-6 éves korig egy helyen vannak a gyerekek. Csoportokra osztják őket kor szerint.

Ezen kívül, ha valaki nem adja 1 évesen bölcsibe a gyermekét, akkor 1-2 éves korig jár 7500 NOK támogatás havonta. Ezt lehet babysitterre költeni vagy otthon megtartani és otthon maradni a gyermekkel, ha a munkáltató engedi. De 2 éves kor után semmi sem jár.

Magán vagy állami?

 • Van magán és állami is, mind a kettő fizetős és nem nagyon különbözik semmiben.

Támogatják e? Mettől meddig lehet ott a gyerkőc?

 • Fizetni kell az oviért havi kb. 3500 NOK-ot (az ennivalóért különböző árat kell fizetni, mert az ovi válogatja, hogy hányszor kapnak egy héten meleg ételt a gyerekek, illetve, hogy napi hányszor állja az óvoda az étkezést).

Az iskola ingyenes

A mi ovinkban 7:30-tól 16:30-ig lehetnek ott a gyerekek, nem tudom ez mindenhol így van-e, de nagyjából szerintem igen.  

A magyar és a lakhelyed szerinti tradíciók szerint párhuzamosan nevelitek a gyerkőcöt?

 • Igazából még csak 2 éves lesz, egyelőre, amivel a magyar öntudatát tudjuk növelni, az az, hogy itthon magyarul beszélünk vele. De az ünnepeket, mint húsvét, karácsony stb., inkább norvég szokás szerint tartjuk, így neki is könnyebb.

Ha kellene 2-2 eltérő dolgot mondanod pozitív-negatív a magyar és a lakhelyed között mi lenne az?

 • Negatív:

Sokat esik Bergenben és nincsenek itt a nagyszülők

 • Pozitív:

Létbiztonság, egészségesebb élet

Összességében nézve Norvégia az egyik legjobb hely gyereket nevelni mindenki szempontjából (gyermek, szülők). Többek között a szociális háló, a stabilitás nyújtása (két évig jár a munkanélküli, az előző fizetés 60%-a)., valamint az emberek hozzáállása miatt. Sokkal pozitívabban állnak az élethez és mindenhez, ami természetesen a létbiztonságnak is köszönhető.

Norvégia igazán támogató a családokkal szemben, bár 1 évesen még elég kicsit a gyerekek bölcsibe menni, de itt ez a megszokott. Ha az ember úgy akarja, akkor ki tudja húzni kicsit tovább így vagy úgy. Az én kisfiam 20 hónaposan kezdte a bölcsit és semmi problémánk nem volt. Hamar bele rázódott és szereti is.

Az óvónénik hihetetlenül segítőkészek és a skandináv nevelési mód Norvégiában is érvényes. Nincs fegyelmezés, tanítás van a gyermek egyéni képességeihez mérten. A nem szó használata nem elfogadott az óvónénik részéről, más módszerekkel hatnak a gyerekekre (fogalmam sincs hogyan :D).

Dóra segítségével betekintést nyerhettünk a
norvég életbe. Személy szerint kedvet kaptam,
hogy kicsit utána olvassak a
skandináv nevelési módszernek,
mert be kell valljam,
nálunk elég sokszor hangzik el. hogy „nem”!

Köszönjük Dóra <3